9 dingen die je moet weten over je WordPress website

Checklist: dit moet je weten over je WordPress websiteEen WordPress website is in de basis niet ingewikkeld. Een tekst bewerken is vaak zo gedaan. Maar als het wat lastiger wordt staan veel ondernemers toch met lege handen. Over WordPress websites is natuurlijk veel informatie te vinden op internet. Maar die informatie is meestal Engelstalig, er is vaak te veel informatie (je ziet door de bomen het bos niet meer) en soms is de informatie die je vindt niet van toepassing op jouw website. Want iedere website is toch weer een beetje anders.

Als jij een WordPress website hebt, dan vind ik dat je het volgende in ieder geval zou moeten weten:

  1. Hoe je een back-up kunt maken van je website (en terugzetten) en hoe je je website moet updaten.
    Dit is echt belangrijk! Maak een back-up op het moment dat je site goed werkt, er kan altijd iets mis gaan. Regelmatig updaten van met name plugins en WordPress is belangrijk om om te voorkomen dat je website gehackt wordt.
  2. Hoe je veilig met je website om kunt gaan.
    Denk aan een goede gebruikersnaam/wachtwoord combinatie, aan altijd uitloggen, regelmatig updaten, de plugin Wordfence gebruiken voor extra beveiliging. Een gebruikersnaam ‘admin’ met ‘welkom01’ is niet verstandig. En iets vergelijkbaars ben ik wel tegengekomen in de praktijk, die website was dan ook gehackt. De gebruikersnaam ‘admin’ is nooit aan te raden, dit is de eerste naam die hackers proberen.
  3. Hoe je de teksten op je website kunt aanpassen en wat het verschil is tussen een bericht en een pagina.
    Denk hierbij ook aan:

    • het invoegen van tekst en het maken van links in berichten of op pagina’s
    • voorbeelden bekijken en dan pas publiceren
    • het maken van een nieuw bericht of een nieuwe pagina
  4. Hoe je afbeeldingen kunt toevoegen aan een pagina en waar je op moet letten bij het toevoegen van afbeeldingen.
    Weet welke afbeeldingen je mag gebruiken en hoe je deze het beste kunt bewerken voordat je ze op je website plaatst. Voor het vinden van leuke afbeeldingen, kijk eens op Pixabay, mijn persoonlijke favoriet.
  5. Hoe je het menu van je website aanpast (onderdelen verwijderen, toevoegen of de naam ervan wijzigen)
  6. Waar de grenzen liggen voor wat betreft het aanpassen van de layout/styling.
    Hiervoor moet je weten wat een thema is, welk thema jouw website gebruikt en hoe je aanpassingen kunt doen in dit thema. Bij sommige thema’s kun je relatief eenvoudig zelf veel aanpassen, bij sommige thema’s gaat dit veel moeilijker.
  7. Hoe je homepage in elkaar zit (dit wisselt per thema) en hoe je deze kunt aanpassen.
  8. Welke plugins jouw website gebruikt en waar deze voor dienen.
    Je hoeft niet alle details te begrijpen, maar het is wel goed als je in grote lijnen snapt welke extra’s (plugins) jouw website gebruikt en hoe je daar bepaalde instellingen van kunt aanpassen. Denk bijvoorbeeld aan een plugin voor formulieren of een evenementenkalender of tabellen.
  9. Waar je beter niet aan kunt komen.
    Er zijn bepaalde instellingen en mogelijkheden waar je beter vanaf kunt blijven of waarbij je heel goed moet weten wat je doet.

En hoe zit het bij jou?
Ben jij goed op de hoogte van deze punten op jouw WordPress website? Gefeliciteerd!

Meer kennis nodig over je WordPress website?

Kan je nog wel wat kennis gebruiken? Je bent van harte welkom bij de Basis WordPress workshop in Houten op 13 mei. Heb je behoefte aan meer uitleg en ondersteuning op maat of hulp op een moment dat het jou goed uitkomt? Kies dan voor een individuele WordPress training, dan kan ik antwoord geven op al jouw vragen.

Liever extra ondersteuning?

Sommige ondernemers vinden het prettiger om zorgen over hun website uit handen te geven. Omdat zij het niet leuk vinden om veel tijd aan hun website kwijt te zijn, omdat ze niet voldoende kennis hebben en het ook niet leuk genoeg vinden om dit te leren. Voor die ondernemers bied ik de Strippenkaart aan voor website onderhoud.

Deel deze pagina

Reacties zijn gesloten.