Ben jij ondernemer en heb je een eigen website? Dan moet je weten of er back-ups van je website worden gemaakt en hoe vaak. En je zou eigenlijk ook moeten weten hoe je deze kunt terugzetten of laten terugzetten. Weet je niet of er back-ups worden gemaakt? Maak dan zo snel mogelijk zelf een back-up of zoek uit hoe dit is geregeld voor jouw site.
Waarom zijn back-ups belangrijk?
Het kan nog wel eens misgaan met websites, ik hoor deze verhalen regelmatig van ondernemers. Zo moest ik eens met spoed een nieuwe website maken omdat een website ineens tijdens de vakantie offline ging. Er was helemaal niets meer. En van een website met een eenvoudig te raden gebruikersnaam en wachtwoord is misbruik gemaakt, alle bezoekers die op de site kwamen werden naar een andere site doorgestuurd. De website werd direct door de provider offline gehaald.
Je denkt misschien: ‘Dat overkomt mij niet.’. Ik dacht ook altijd dat kleine websites toch niet interessant zijn voor hackers. Maar het tegendeel is helaas waar. En je moet er toch niet aan denken dat jou zoiets overkomt… Een nieuwe site maken levert veel stress op, extra werk en kosten. Dat kun je beter voorkomen. Door tijdig back-ups te maken!
Hoe vaak moet je een back-up (laten) maken?
Maak in ieder geval altijd een back-up voordat je WordPress of plugins gaat updaten (dat moet ook regelmatig gebeuren!). Maak ook een back-up voordat je grote wijzigingen gaat doorvoeren op je site. En probeer verder een regelmaat in te bouwen (bijvoorbeeld iedere maand) of zorg ervoor dat dit automatisch gebeurt.
Belangrijk: maak tijdig een back-up, zodat je hier op terug kunt vallen als er problemen zijn. Maak dus een back-up als het nog goed gaat met je site.
Hoe maak je een back-up?
Je kunt op twee manieren back-ups (laten) maken: via je provider of via WordPress zelf met een plugin.
Bij je provider kun je soms handmatig en soms automatisch back-ups maken. Dat ziet er voor iedere provider weer anders uit, het kan dus even puzzelen zijn. Wat er precies aan back-up wordt gemaakt en hoe je die kunt terugzetten, dat is niet altijd even duidelijk. Weet hoe het werkt voor jouw website en als je twijfelt, maak dan ook regelmatig in WordPress een back-up. Better safe then sorry!
Back-up maken met een WordPress plugin
Je kunt eenvoudig zelf een back-up maken met een plugin van WordPress. Ik gebruik daarvoor de plugin ‘All-in one WP Migration’ of de plugin ‘WP Clone’. Er zijn meer plugins die goede resultaten leveren, maar met deze heb ik ervaring en ze werken.
In onderstaand filmpje laat ik kort zien hoe je een back-up maakt met All-in one WP Migration. Dat gaat heel eenvoudig. Ook het terugzetten van een back-up is niet ingewikkeld. Bij het terugzetten van een back-up wordt nog eens extra gevraagd of je zeker weet dat je dit wilt doen en moet je nog een keer inloggen. Soms moet je de permalinks nog een keer opslaan, maar dit wordt uitgelegd. Het is mij tot nu toe alle keren nog gelukt.
Je kunt de back-up op opslaan op je eigen laptop of pc zodat je er altijd bij kunt. Met deze plugin wordt een complete back-up gemaakt van je website, dus inclusief je database, gebruikers, foto’s, lay-out, etc. Je mailbox back-up je hiermee overigens niet.
Zelf leren back-ups maken
Een back-up maken is op zich niet ingewikkeld. Maar soms helpt het om even te oefenen en wat hulp te krijgen met een plugin (misschien weet je ook niet hoe je een plugin moet installeren). Roep gerust mijn hulp in voor een korte online training, dan spreken we een goed moment af. Neem hiervoor even contact op, dan kijk ik hoe en wanneer ik je kan helpen.