Zo werken plugins op jouw WordPress website

pluginPlugins staan op een wat onzichtbare plek op jouw website. Een plek waar je normaal gesproken niet vaak komt. En dat is op zich prima. Maar toch is het goed om te weten waar ze voor dienen en wat ze doen. Want dat verschilt per website! Weet jij welke plugins jouw website gebruikt en waarom? Ik zal je uitleggen waarom dit handig is om te weten….

Wat zijn het en waar dienen ze voor?

Een plugin is een extra stukje functionaliteit op jouw website dat iets kan wat WordPress in de basis niet kan (of nogal omslachtig). Er bestaan talloze plugins voor WordPress, de een nog geavanceerder dan de andere. Zo zijn er bijvoorbeeld plugins waarmee je je website beter kunt beveiligen, waarmee je social media iconen kunt tonen, waarmee je formulieren of een evenementenkalender kunt maken. Zo kunnen al deze plugins jouw website een stuk leuker en bruikbaarder maken.

Welke plugins gebruikt jouw website?

Als je op je website bent ingelogd, dan zie je aan de linkerkant de tekst ‘Plugins’. Waarschijnlijk staat daar ook een getal achter, dat betekent dat je bepaalde plugins nog moet updaten. Het ziet er zo uit:
plugins

Als je hierop klikt, dan kom je op het overzicht van alle plugins die zijn geïnstalleerd op jouw website. Dat kunnen er een paar zijn en het kunnen er heel veel zijn. Aan de omschrijving kun je vaak niet goed zien wat deze plugin doet voor je website. Toch is het goed om dat in grote lijnen te weten. Mocht er dan een probleem zijn met je website, dan kun je inschatten of dit aan een plugin ligt, of aan iets anders. Vaak zal je website bouwer wel weten welke plugins wat doen op jouw website.

Plugins bijwerken

Staat er een rode streep voor de plugin? Dan betekent het dat er een nieuwe versie is. Je moet de plugin dan bijwerken, dat ziet er zo uit:

plugin bijwerken

Door te klikken op ‘nu bijwerken’ kun je de plugin bijwerken / updaten. Let op: maak vooraf eerst een back-up van je website!

Update je plugins 1 voor 1 door bij iedere plugin te klikken op ‘nu bijwerken‘. Klik NIET op ‘bewerken’, dat betekent iets anders en brengt je naar de programmeer kant van de plugin (dat wil je niet, geloof me, dat wil ik ook niet).

Check tussendoor of je website er nog goed uitziet. Bij het updaten komt er op je website tijdelijk een onderhoudsmelding. Afhankelijk van de grootte van de plugin kan dit enkele seconden tot minuten duren. Alles tegelijk updaten is dus niet handig. Bovendien kun je als je 1 voor 1 update goed bekijken of alles nog werkt en je website er na zo’n update nog goed uitziet. Daarom is het ook handig om in grote lijnen te weten waar een bepaalde plugin voor dient: bij het updaten van een plugin van een evenementenkalender kun je kijken of je evenementen er nog goed uitzien. Bij de update van een formulieren plugin check je je formulieren.

Update na het updaten van je plugins pas een eventuele WordPress versie. Plugins worden namelijk vaak geschikt gemaakt door de ontwikkelaars voor de nieuwste WordPress versie, dit is dus de goede volgorde.

Welke plugin installeer je?

Ben je op zoek naar een extra stukje functionaliteit op jouw website? Dan kun je zelf op zoek gaan en plugins installeren. Dit doe je weer op dezelfde ‘Plugins’ plek op jouw website met de volgende knop:
plugin installeren

Het is op zich niet moeilijk om te doen, maar het is belangrijk dat je weet wat je doet en in ieder geval voorzichtig bent met testen. Check of de plugin geschikt is voor jouw WordPress versie en of deze onlangs nog is bijgewerkt. Kijk ook of de plugin een fatsoenlijke website heeft waarop je informatie kunt vinden. Zoek naar ervaringen op internet van gebruikers of nog beter: vraag in je omgeving bij bijvoorbeeld andere ondernemers of bij je webbouwer of er positieve ervaringen zijn met deze plugin. Bekijk ook hoe vaak een plugin is gedownload: dat geeft een indicatie.
Dus een plugin met 15 downloads, bijgewerkt in 2011 en met een slechte website? Niet gebruiken!

Nadat je een plugin hebt geïnstalleerd, moet je deze ook nog activeren. Dit werkt dus in 2 stappen. Soms heb je voor het installeren van een plugin een ftp wachtwoord nodig.

Heb je een plugin geïnstalleerd en ben je er niet tevreden over? Dan moet je deze eerst ‘Deactiveren’. Vervolgens kun je klikken op ‘Verwijderen’. Het verwijderen gaat dus ook in twee stappen. Het is verstandig om plugins die gedeactiveerd zijn ook te verwijderen. Doe je dat niet, dan moet je ze blijven updaten in verband met de veiligheid van je website.

Sommige plugins zijn betaald, zeker als ze wat geavanceerder zijn. Bekijk goed de voorwaarden op de website van de plugin en welke ondersteuning je daarvoor kunt verwachten. Bepaal dan of je het geld ervoor over hebt.

Hoe stel je een plugin in zodat deze werkt?

Dat wisselt per plugin helaas. Vaak is het zo dat er aan de linkerkant van je scherm een extra knop verschijnt met de naam van je plugin. Als je daarop klikt kun je e.e.a. aanpassen. Wat precies dat kun je vaak terugvinden op de website van een plugin of op de plugin pagina van WordPress met meer details over de plugin. Je vindt dit soort details op de plugin pagina onder elke plugin. Je kunt de versie zien, de naam van de makers (linkt door naar de website van de makers) en de Details bekijken (linkt door naar de plugin uitleg van WordPress):

plugin details
Soms staan op deze plek ook links naar een website of een FAQ.

In sommige gevallen komt er geen extra knop aan de linkerkant van je scherm maar wordt er een optie toegevoegd onder de knop ‘Instellingen‘.

Zelf doen?

Het is vaak een beetje puzzelen. Als je het leuk vindt zoals ik, dan is het goed te doen. Ben je ongeduldig, erg onzeker of niet echt handig met computers dan kun je er beter hulp bij vragen (bijvoorbeeld met een strippenkaart voor website onderhoud).

Meer weten?

Wil je meer leren over je eigen website? Neem gerust contact op voor advies.  Ik geef regelmatig workshops en een individuele training is ook mogelijk.

Deel deze pagina

Reacties zijn gesloten.