Webteksten schrijven met plezier

Webteksten schrijven met plezierSta je op het punt om teksten te gaan schrijven voor je (nieuwe) website? En slaat de stress ineens toe? Heb je er helemaal geen zin in? Lees dan hier tips om je weer met plezier te laten schrijven.

Brainstorm eens ergens anders

Wie zegt dat je op je bureaustoel moet zitten en achter je saaie beeldscherm op ideeën moet komen? Ga eens lekker in de tuin zitten en neem een kladblok mee (of laptop). Of ga een stuk wandelen. Kortom: ga naar buiten en laat de ideeën stromen. Niets is fout, schrijf alles op. Pas later hoef je te bekijken welke ideeën je echt gaat uitwerken.

Laat je interviewen

Ben jij iemand die heel goed kan vertellen, maar minder goed kan schrijven? Je bent de enige niet! Laat je eens interviewen door een vriend of vriendin. Je zult zien dat de teksten dan veel natuurlijker overkomen.

Neem jezelf op

Als je het niet raar vindt, praat dan eens over wat je wilt schrijven en neem dat op. Iedere telefoon heeft wel zo’n opname mogelijkheid tegenwoordig. Daarna kun je de tekst uittypen en het beste ervan behouden. Zo krijg je meer natuurlijke teksten. Vooral als je teksten al snel wat ambtelijk of zakelijk zijn, is dit een goede oplossing.

Schrijf voor je (potentiële) klanten

Neem een (potentiële) klant in gedachten en doe alsof je tegen hem/haar praat. Schrijf op die manier je teksten. Welke problemen heeft deze klant? Hoe kan je hem helpen? Vraag je (potentiële) klanten ook eens om ideeën voor teksten, kom erachter waarover zij graag willen lezen. Vaak komen je klanten met hele goede ideeën die niet ingewikkeld zijn om uit te voeren.

Kies het juiste moment om te schrijven

Om te kunnen schrijven is er een soort ontspannen flow nodig (tenminste bij mij is dat zo), waarbij het schrijven moeiteloos gaat. Dat kun je bereiken als je al wat tijd hebt genomen om te brainstormen en dus weet waar je over wilt schrijven. Verder is het natuurlijk handig als je niet elk moment kan worden afgeleid en voldoende tijd hebt. Het is ook belangrijk om door te schrijven en niet tussendoor te kijken naar spelling of naar het juiste adres van een link: dat kan later als je de tekst gaat nakijken.

Doe eens iets anders

Een klant van mij kwam met een goed idee: in plaats van een gewone tekst schrijven, maakte ze van haar verhaal een sprookje. Erg leuk om te lezen en creatief. Het kan geen kwaad om af en toe wat breder te kijken dan alleen een stuk tekst. Heb je bijvoorbeeld wel eens gedacht aan een checklist, een video, een infographic of het interviewen van een klant?

Maak het wel af

Is het gelukt en heb je een tekst geschreven? Goed gedaan! Beloon jezelf op een manier die bij jou past, ga lekker koffie drinken en wees tevreden. Maar maak het wel helemaal af. Je kunt de tekst even laten liggen en de volgende dag afmaken, maar laat het niet te lang liggen. De kans is groot dat je dan alsnog te veel gaat twijfelen aan je tekst en deze niet meer durft te gebruiken. Natuurlijk: is je tekst echt niet goed, dan gebruik je deze niet. Maar wees niet te kritisch.

Deel deze pagina

Reacties zijn gesloten.